Ambulantné centrum pneumológie a ftizeológie rozšírilo prístrojové vybavenie

Ambulantné centrum pneumológie a ftizeológie žilinskej nemocnice, ktoré sa tento rok presťahovalo do zmodernizovaných priestorov, rozšírilo špecializované prístrojové vybavenie. Nové prístroje sú nevyhnutnou súčasťou nielen v rámci diagnostiky pľúcnych ochorení, ale aj v oblasti optimalizácie manažmentu už diagnostikovaných ochorení. Pracovisko pripravuje aj ďalšie vyšetrovacie metódy.

V ambulancii funkčnej diagnostiky, ktorá je pevnou súčasťou Ambulantného centra pneumológie a ftizeológie FNsP Žilina, pribudlo špecializované vybavenie na vyšetrenie rôznych pľúcnych parametrov. „Nové prístroje sú zamerané na vyšetrovanie statických pľúcnych objemov a kapacít, na vyšetrovanie odporu dýchacích ciest, respiračného svalstva či na meranie mechanických vlastností respiračného systému. Rozšírenie a zmodernizovanie vybavenia je nevyhnutným krokom v rámci ďalšieho skvalitnenia poskytovanej zdravotnej starostlivosti u pacientov, ktorí potrebujú tento druh odborného vyšetrenia,“ uviedla zástupkyňa vedúcej lekárky Ambulantného centra pneumológie a ftizeológie FNsP Žilina Michaela Genzorová.

Dôležitým prístrojom, ktorý pribudol v ambulancii funkčnej diagnostiky, je bodypletyzmograf. Prístroj zabezpečuje vyšetrenie statických pľúcnych objemov a kapacít, takisto vyšetrenie odporu dýchacích ciest a využíva sa aj pri predoperačných vyšetreniach pred hrudnými výkonmi. „Vyšetrenie sa realizuje vo vzduchotesne uzatvorenej kabíne, kde pacient pokojne dýcha a následne realizuje uzáverové manévre. Počas vyšetrenia sa zaznamenávajú zmeny tlakov v kabíne, na základe čoho sa prepočíta totálna kapacita pľúc a odpory dýchacích ciest,“ vysvetlila zástupkyňa vedúcej lekárky ambulantného centra PaF Michaela Genzorová.

IMG 9243

FNsP ZA Nové priestory pracoviska zvýšili komfort pre pacientov i personál

Ďalšou novinkou je oscilometria, ktorá umožňuje meranie mechanických vlastností respiračného systému, vďaka čomu dokáže diagnostikovať odchýlky obzvlášť v malých dýchacích cestách. Pracovisko po novom poskytuje aj vyšetrenie Pimax a Pemax, na základe ktorého je možné u pacientov vyšetriť silu respiračného svalstva. Výkon pomáha stanoviť celkovú silu respiračného svalstva, čo je prínosom v diferenciálnej diagnostike dýchavice, ale i v rámci diagnostiky neuromuskulárnych ochorení. Súčasťou nového vybavenia je tiež prístroj Feno, ktorý analyzuje množstvo oxidu dusnatého vo vydychovanom vzduchu. Využíva sa v diagnostike i manažmente liečby astma bronchiale. „V žilinskej nemocnici pokračujeme v skvalitňovaní a zefektívňovaní zdravotnej starostlivosti prostredníctvom modernizácie materiálno-technického vybavenia, keďže investície do nového vybavenia i priestorov sú pre nás kľúčové. Ambulancia funkčnej diagnostiky môže vďaka širokému spektru prístrojov pacientom poskytovať vysoko špecializovanú starostlivosť,“ povedal riaditeľ FNsP Žilina Juraj Kacian.

Pracovisko pripravuje aj ďalšie vyšetrenia. Bronchoprovokačná jednotka zabezpečí test na zistenie bronchiálnej citlivosti, ktorý sa využíva nielen v diagnostike astmy, ale i v sledovaní účinnosti antiastmatickej liečby. V spolupráci s oddelením fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitačnej bude súčasťou poskytovaných služieb aj komplexná dychová rehabilitácia pomocou prístroja Simeox (prístroj na odhlienenie dýchacích ciest). Ambulantné centrum pneumológie a ftizeológie FNsP Žilina sa na jar presťahovalo do zrekonštruovaných priestorov na prízemí pavilónu Liečebne dlhodobo chorých. „Pôvodné priestory v očnom pavilóne vzhľadom na vysoký počet pacientov a vysoké číslo realizovaných vyšetrení nepostačovali. Nové priestory pracoviska zvýšili komfort pre pacientov i personál a sme úprimne radi, že sa nám aktuálne podarilo rozšíriť aj prístrojové vybavenie. Veríme, že kolektívu pracoviska a pacientom bude dlho a kvalitne slúžiť,“ uzavrel ekonomicko-technický námestník FNsP Žilina Pavol Záň.

 
IMG 1516