Chirurgický a očný pavilón žilinskej nemocnice čaká rozsiahla rekonštrukcia

Vláda Slovenskej republiky odobrila zámer Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina, ktorý sa týka rozsiahlej modernizácie dvoch nemocničných pavilónov. Zdravotnícke zariadenie bude môcť vďaka prideleným financiám z Plánu obnovy a odolnosti SR zrekonštruovať priestory chirurgického a očného pavilónu. Pre žilinskú nemocnicu je to mimoriadne významný míľnik v rámci skvalitnenia poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Vláda SR schválila návrh na zaradenie žilinskej nemocnice ako priamo určeného prijímateľa v rámci mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti s účelom realizácie projektu rekonštrukcie chirurgického a očného pavilónu. Dôležitý míľnik umožní nemocnici realizáciu projektu, vďaka ktorému sa výrazne skvalitnia podmienky na jednotlivých oddeleniach. „Žilinská nemocnica dlhodobo zápasí s nedostatočnými priestorovými kapacitami, ktoré nás výrazne limitujú pri realizovaní operácií a ďalších zdravotníckych výkonov. Naša nemocnica je spádovou pre štvrť milióna obyvateľov. Napriek obrovskému spádu, vzhľadom na množstvo realizovaných výkonov a aktuálne priestorové podmienky s nedostatočným počtom sál nie sme schopní skracovať čakacie doby. Schválenie tohto projektu je tak pre nás výnimočnou správou, pretože ide o kľúčovú investíciu do ďalšieho rozvoja našej nemocnice. Nesmierne si vážime, že budeme môcť výrazne zefektívniť a skvalitniť poskytovanie zdravotnej starostlivosti v dotknutých odboroch,“ uviedol riaditeľ FNsP Žilina Juraj Kacian.


Projekt rekonštrukcie pavilónov zahŕňa rozšírenie oddelení oftalmológie a otorinolaryngológie v očnom pavilóne o tri nové operačné sály vrátane rekonštrukcie izieb s lôžkovou kapacitou 12 lôžok, vytvorenie dvoch nových operačných sál v priestoroch „starého ARA“ chirurgického pavilónu a vybudovanie nového lôžkového výťahu so schodiskom v existujúcich priestoroch nemocnice. V chirurgickom pavilóne sa tiež zrekonštruujú izby s kapacitou 18 lôžok, pristaví sa únikové schodisko a lôžkový výťah. „Vďaka rekonštrukcii pavilónov budeme môcť zlepšiť nielen vybavenie a podmienky na jednotlivých oddeleniach, ale modernizácia bude mať vplyv aj na energetickú účinnosť budov. Znamená to, že budeme môcť efektívnejšie hospodáriť a zároveň poskytovať pacientom vyšší štandard zdravotnej starostlivosti,“ doplnil ekonomicko-technický námestník FNsP Žilina Pavol Záň. Súčasťou projektu je aj nové prístrojové vybavenie operačných sál pre oddelenie neurochirurgie a ortopédie. Predpokladaný začiatok rekonštrukčných prác je február 2025. Ich ukončenie je naplánované na polovicu roka 2026. Predpokladaná výška nákladov na realizáciu projektu rekonštrukcie pavilónov Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina je takmer 5 miliónov eur s DPH.

dji_0245