Úrazov počas leta pribúda, pozor si treba dať aj na vysoké teploty

Letné prázdniny a zvyšujúce sa teploty prinášajú nárast úrazov a rôznych zdravotných komplikácií. V žilinskej nemocnici počas predĺženého víkendu stúpol počet ošetrených pacientov. Personál urgentného príjmu poskytol zdravotnú starostlivosť denne 160 pacientom. Odborníci apelujú na opatrnosť a dôkladnú prevenciu.

Hoci sú letné prázdniny ešte len na začiatku, žilinský urgentný príjem eviduje zvýšený počet ošetrení dospelých i detských pacientov. Pomoc potrebujú najčastejšie po pádoch z bicyklov či kolobežiek, taktiež po pádoch z rebríkov, striech, pri poraneniach i popáleninách končatín. S letnou sezónou sa, žiaľ, spája aj zvýšený počet úrazov na motorkách a vyšší počet autonehôd. „Medzi najčastejšie ošetrované úrazy patria poranenia rúk a nôh, ale aj rôzne internistické diagnózy ako vysoký krvný tlak, bolesť na hrudníku, dyspeptické ťažkosti a krvácania či kolapsy z tepla. Chcel by som veľmi pekne poprosiť ľudí, aby si v tomto období skutočne dávali pozor, a to pri športe, domácich prácach, ale aj na cestách a nepodceňovali svoje schopnosti. Tím nášho zdravotníckeho zariadenia je pripravený pomôcť, avšak kľúčová je práve prevencia. Chráňme seba i svojich blízkych,“ povedal riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina a primár oddelenia úrazovej chirurgie Juraj Kacian. Urgentná ambulancia úrazovej chirurgie pomáhala počas predĺženého víkendu v 233 prípadoch.

S narastajúcimi teplotami, ktorým v týchto dňoch čelíme, je podľa odborníkov mimoriadne dôležité zvýšiť pozornosť a predchádzať rizikám, ktoré sú spojené práve s horúčavami. Dbať treba na pravidelný príjem tekutín a ochranu pred priamym slnkom, čo môže výrazne znížiť riziko zdravotných komplikácií. „Vystavenie sa extrémnemu teplu predstavuje významné riziko pre zdravie každého človeka, predovšetkým však starších ľudí vo veku nad 65 rokov, chronicky chorých, so srdcovým ochorením a diabetikov. V tomto horúcom období veľmi ľahko dochádza k dehydratácii a kolapsom, pričom človek nemusí mať ani pocit smädu a stráca veľké množstvo vody,“ vysvetlila lekárka oddelenia vnútorného lekárstva A FNsP Žilina Laurence Vojtek s tým, že je preto potrebné dbať na dostatočnú hydratáciu, a to najmä v prípade starších ľudí s rizikovými faktormi. Ideálny je príjem minimálne dvoch litrov tekutín počas dňa, pri zvýšenej fyzickej aktivite viac ako dva litre. „Taktiež je potrebná pravidelná kontrola arteriálneho tlaku, glykémie, konzumácia ovocia a zeleniny, vyhýbanie sa alkoholu a chladenie sa,“ dodala lekárka FNsP Žilina Laurence Vojtek.