Žilinskí lekári testujú robotický operačný systém

Minimálna invazivita, presnosť, bezpečnosť a efektivita. Naši lekári z jednotlivých oddelení majú v týchto dňoch príležitosť v praxi skúšať jeden z najmodernejších systémov robotickej chirurgie. Pomocou trenažéra si virtuálne precvičujú priebeh zákroku.

S robotickými systémami dnes operatéri pracujú v mnohých medicínskych oblastiach a ďalšie neustále pribúdajú. Šikovný robot je obrovským prínosom v urológii, gynekológii, vo všeobecnej chirurgii, v hrudnej a HPB chirurgii, ale aj v oblasti otorinolaryngológie a bariatrie.

Celosvetovo sa s robotickým systémom da Vinci každých 16 sekúnd začína jeden operačný výkon, pričom aktuálne funguje vyše 9-tisíc týchto systémov. Doposiaľ bolo s nimi zrealizovaných viac ako 14 miliónov zákrokov.

Systém da Vinci sa skladá z chirurgickej konzoly, veže s videom a pacientskeho vozíka s operačnými ramenami. Operatér ovláda chirurgické nástroje pomocou joystickov a do tela pacienta vidí vďaka obrazovke, ktorá je napojená na kameru nainštalovanú v endoskope. Ten je zavedený v tele. Operatér vidí zobrazenie operovanej časti v 3D HD kvalite, pričom obraz si môže zväčšiť až 40-násobne.

Vážime si, že sme v žilinskej nemocnici dostali skvelú príležitosť vyskúšať si princípy fungovania moderného systému, ktorý je v oblasti medicíny nesmiernym prínosom. Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina podala v rámci výzvy „Nová sieť nemocníc – zlepšenie kvality a efektívnosti ústavnej zdravotnej starostlivosti – doplnenie prístrojového vybavenia nemocníc“ žiadosť o robotický operačný systém.

Ďakujeme spoločnostiam INTUITIVE a Synektik za umožnenie testovania robotického systému da Vinci. Distribútorovi systému, spoločnosti Synektik, ďakujeme za dôkladnú inštruktáž.