Pripomíname si výnimočnosť a dôležitosť ošetrovateľského povolania

12. mája si každoročne pripomíname povolanie, ktoré patrí medzi najdôležitejšie piliere každého zdravotníckeho zariadenia. V žilinskej nemocnici pracuje viac ako 900 sestier, pôrodných asistentiek a praktických sestier – asistentov. Výnimočnosť ich povolania oslávime na tradičnom podujatí Sestra roka.

Sú na operačných sálach, pri lôžkach i v ambulanciách. Ošetrovateľstvo ako povolanie aktuálne predstavuje takmer 60 % sektoru zdravotníctva na celom svete. 12. máj je dňom narodenia zakladateľky moderného ošetrovateľstva a sesterského povolania Florence Nightingalovej a zároveň Medzinárodným dňom sestier. „12. máj nie je obyčajným dňom. Je to čas, kedy si pripomíname povolanie a poslanie, bez ktorého by žiadne zdravotnícke zariadenie nemohlo fungovať. Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina pracuje presne 903 sestier, pôrodných asistentiek a praktických sestier – asistentov. Pri tejto príležitosti by som sa im chcel zo srdca poďakovať za ich profesionalitu, obetavosť a v neposlednom rade pozitívny prístup, ktorý je pri ich náročnej, no veľmi výnimočnej práci mimoriadne dôležitý,“ povedal riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Juraj Kacian. Do žilinskej nemocnice pravidelne prichádzajú od pacientov poďakovania, z ktorých väčšina vyzdvihuje práve ľudský a profesionálny prístup ošetrovateľského personálu. „Práve ľudský prístup je to, čo si pacient všíma, váži a dokáže mu pomôcť pri jeho zdravotných ťažkostiach. Každé jedno poďakovanie je veľkým zadosťučinením a motiváciou neustále napredovať,“ podotkol riaditeľ FNsP Žilina Juraj Kacian.

Žilinská nemocnica každoročne organizuje i podujatie Sestra roka, na ktorom vyzdvihuje a oceňuje svoj ošetrovateľský personál. Mimoriadne poďakovanie s finančnou odmenou si prevezmú pracovníci v kategóriách Sestra, Ambulantná sestra, Praktická sestra, Nováčik a Manažérka ošetrovateľstva. Najdlhšie slúžiace sestry zároveň nemocnica uvedie do Siene slávy. Tento rok sa tradičné podujatie uskutoční vo štvrtok 6. júna. „Som neskutočne rada, že toto podujatie môžeme zrealizovať už po deviatykrát a pripraviť tak pre naše sestry špeciálny deň, ktorý si budú môcť užiť, a osláviť svoj sviatok. Medzinárodný deň sestier sa spája aj s Dňom matiek. Mnohé sestry sú tiež mamy, ktoré častokrát odchádzajú do práce od svojich detí, od rodiny, aby pomáhali ľuďom v nemocnici. Ako námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť by som im rada za ich prácu srdečne poďakovala. Bez sestier  by naša nemocnica nemohla byť nemocnicou a poskytovať kvalitnú ošetrovateľskú starostlivosť,“ dodala námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť FNsP Žilina Gabriela Tvrdá.

FNsP ZA TS Pripomíname si výnimočnosť a dôležitosť ošetrovateľského povolania