Na pediatrickej ortopédii operovali pacienta s tuberkulózou chrbtice

Tímu odborníkov na oddelení pediatrickej ortopédie a spondylochirurgie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina sa podarilo úspešne vykonať raritnú operáciu 2,5-ročného dieťaťa. Pacienta previezli do žilinskej nemocnice s tuberkulóznym zápalom chrbtice. Zápal mu spôsobil zborenie chrbtice s útlakom miechy.

Tuberkulózny zápal chrbtice je raritné ochorenie, ktoré postihuje deti v nízkom veku.
Pre zborenie chrbtice a útlak miechy je potrebné uvoľniť miechu a stabilizovať detskú chrbticu. „Keďže ochorenie sa týka malých detí, zákrok si vyžaduje doslova jemnú hodinársku prácu, nehovoriac o jemných implantátoch, vďaka ktorým sa zborená chrbtica napraví,“ vysvetlil primár oddelenia pediatrickej ortopédie a spondylochirurgie FNsP Žilina Juraj Popluhár. Detský pacient bol do Žiliny prevezený z Národného ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci, kde sa lieči. „Operácia dopadla dobre a pacienta sme mohli previezť naspäť do národného ústavu detskej tuberkulózy, kde sa bude ďalej liečiť na tuberkulózu. Pokiaľ by deti s takouto diagnózou neabsolvovali operáciu, mohlo by dôjsť k ich ochrnutiu,“ doplnil Juraj Popluhár.

Prvého pacienta s tuberkulóznym zápalom chrbtice operovali v žilinskej nemocnici v roku 2012. Bolo ním 17-mesačné dieťa, u ktorého sa do troch mesiacov upravili neurologické príznaky a následne začalo chodiť. S Národným ústavom detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci, odkiaľ žilinská nemocnica “preberá“ deti s mimopľúcnou formou tuberkulózy, spolupracuje naša inštitúcia dlhé roky, pričom spolupráca pracovísk je na vynikajúcej úrovni. Naši odborníci zrealizovali do dnešného dňa spolu sedem operácií detí s tuberkulózou chrbtice.